Lifestyle: Paris,Fransa - Vize, Konaklama, Yeme-İçme ve Daha Fazlası...
- isabellecaliskan
- 4 Ağu 2015
- 6 dakikada okunur

İlk lifestyle yazımı, en sevdğim şehirlerden birisi olan Paris hakkında yazmak istedim. Bu yazımda, Paris'e ulaşım, vize-pasaport işlemleri, konaklama, yeme-içme, gezme vs. bunlar hakkında çok önemli ve güvenilir bilgiler bulacaksınız.
*VİZE
İlk önce vize başvuruları/işlemlerinden başlamak istiyorum. Schengen Vize'niz varsa, ülkeye giriş çıkışınız sizi uğraştırmayacaktır. Vize ücretlerinden başlayacağım.
Vize ücretleri ne kadar (A ve C sınıfı) ?
0-6 yaş arası tamamen ücretsiz. 6-12 yaş TC vatandaşı çocuklarımız 35 Euro (106 TL), 12 yaş ve üzeri yani tam sınıf TC vatandaşları, 60 Euro (182 TL) gibi bir vize ücreti var.
Turistik vize için gerekli olan evrak ve belgeler neler?
İlk olarak size verilen İngilizce (Fransızca biliyorsanız Fransızca olan) formu doldurmuş olmanız gerek. Eğer muhatap reşit değilse (18 yaşını doldurmamış) resmi velayetinin sahibi olan ebeveynin 2 adet imzası ve yurt dışı çıkış izin belgesi (resmi velayet sahibinin) gereklidir. Eğer çocuğunuz tek başına veya başkasıyla çıkacaksa her iki ebeveynin de yurt dışı çıkış izin belgesi gerekir. En önemlisine geldik. Pasaportunuzun aslı, ve şartları: 10 yıldan eski olmamalı, 2 adet boş vize sayfası bulunmalı, ve planlanan dönüş tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerlilik süresi olması gerek. 2 adet biometrik fotoğrafınız. Kimlik fotokopiniz ve aslı. Vize başvurusu sırasında ödenecek 60 Euro (6-12 yaş 35 Euro) başvuru ücretiniz ve kişi başı 26 Euro (78 TL) servis ücreti. Tek kişi için toplamda 86 Euro (261 TL) oluyor. Eğer vize başvurunuz reddedilirse, bu ücret size asla geri ödenmez!! 30.000 Euro tutarında biya dair: r seyahat sağlık sigortası gerekir. Bu sağlık sigortasının ücreti 10 Euro' dur (30 TL). Gidiş-dönüş uçak rezervasyonunuz veya bunu kanıtlayacak bir uçak bileti vs. size kalmış. Otel rezervasyonunuz veya kalacağınız yerin açık adresi. Her ikiside kabul edilir. Eğer varsa; Türkiye ve Avrupa'da bulunan gayrimenkullerinizin resmi belgeleri. Ve en önemli red sebeplerinden birisi Fransa'da kalacağınız süre boyunca günlük 120€ yu ödeyebileceğinizi gösteren bir banka hesabını göstermek zorundasınız. Hesabınızın bulunduğu bankanın kaşeli ve imzalı son 3 aylık hesap hareketlerinizi gösteren hesap dökümü.
*Eğer mesleki, öğrencilik vs. turistik değil başka bir durum için gidiyorsanız detaylı bilgiye linkten bulabilirsiniz! - http://www.vfsglobal.com/france/turkey/istanbul/tourism_documents.html -
*ULAŞIM

Vize başvurunuz kabul edildi. Her şey tamam. Geldik şimdi ulaşıma. Paris' e iki türlü ulaşım var. Birisi kara yolu üzerinden aracınızla, diğeri ve daha mantıklı olanı uçakla. Arabanızla gidiyorsanız sorun yok. Uçak: Paris'te 3 adet havalimanı var. Bunlardan en büyük ve en işlek olanı Charles de Gaulle, 2.si, Charles de Gaulle'den 18-20 km uzaklıktaki Orly Havalimanı, 3.sü merkezden 70 km uzaklıktaki Beavious Havalimanı, ama Türkiye'den Beavious'a sefer yok diye biliyorum. Türk Hava Yolları (THY/Turkish Airlines) hem Atatürk Havalimanı'ndan hem de Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan sadece Charles de Gaulle havalimanına sefer düzenliyor. Pegasus ise; sadece Orly Havalimanı'na sefer düzenliyor. Bunun yanında her gün AirFrance, Atatürk Havalimanı'ndan Paris'e sefer yapıyor.
Uçaktan indiniz ve otelinize veya şehir merkezine gitmeniz gerekiyor. Charles de Gaulle ve Orly Havaliman'ları üzerinden bu çok kolay çünkü çok seçenek var. Hemen sıralıyayım: Paris metrosu, R.E.R trenleri, VIP transfer araçları, taksiler ve isterseniz daha rahat ulaşımınızı sağlamak için Rent a Car yerleri var (araba kiralamak bence daha mantıklı çok daha rahat).
*KONAKLAMA

Konaklama için birkaç otel önerisi yapabilirim bunlardan ilki bana göre en merkezi otel olan Saint James oteli. Size otellerin 1 haftalık fiyatlarını vereceğim. Çünkü gittiğiniz zaman minimum 1 hafta kalıyorsunuz.
*Saint James - Paris
Bu oteli çift değilseniz çok tercih etmeyin tam bir çift oteli çünkü :) Ama merkeziliğinden dolayı tercih listenizin ilk sırasında olmalı. Ve mutlaka bu otelde kalmalısınız. Mükemmel bir otel, kalite ve servisi var. 1 haftalık fiyatı kişi başı 10.465 TL. Ortalaması, günlük 1.360 TL'ya denk. Bu fiyata dahil olmayan kahvaltı ve gecelik şehir vergisi. Extra günlük 110 TL kahvaltı ücreti ve kişi başı gecelik 3 Euro şehir vergisi var. Oda büyüklüğü, diğer Avrupa otellerinin çok daha üstünde. Hafif butik otel kıvamında da diyebiliriz. Tabii ki de otelde Wi-Fi mevcut :) Superior ve Deluxe olmak üzere iki çeşit odası var. Deluxe, suit oda. Superior ise King suit diyelim. Benim verdiğim fiyat Superior oda fiyatıdır.

*PULLMAN HOTEL
Bu otel Saint James'den de daha merkezi. Eiffel Tower'a 300 mt. mesafede yürüyerek max. 5 dakikada Eiffel'e ulaşıyorsunuz. Champs-Elysees max. 20 dakika yürüyerek. Neredeyse her odasından Eiffel görünüyor zaten. Mimarisi ve iç dekorasyonu, odaları gerçekten müthiş. Daha çok, New York'taki residance ların mantığında yapılmış. Bence daha iyi. Eiffel Tower'ı gören odasının 1 haftalık fiyatı kişi başı 4.485 TL. Bu da ''king suit'' oda fiyatı. İngilizce'yle rahatlıkla iletişim kurabilirsiniz. Her gün kapınıza istediğiniz bir FRANSIZ gazetesi gelir. 24 saat kesintisiz oda servisi mevcut. Pet'inizi bu otele getirebilirsiniz, onlar için gerçekten çok sempatik bir ortam hazırlanmış. Bunun yanı sıra kuru temizlemesi var. House keeping her gün odanızı temizler ve müthiş yapar. Restorant bölümü A La Carte bu da demek restorant mantığıyla işliyor. Bu da demek oluyor ki; yemek tamamen ücret dışında. Ama verdiğiniz paraya değiyor :)

*IDOL HOTEL by ELEGANCIA
Bu otel büyük bir ihtimalle dünya üzerinde görüp görebileceğiniz sempatik otel! d'Edimbourg sokak/caddesinde. Champs-Elysees'ye yürüyerek maximum 15 dakika falan. Fiyatlara baktığımızda kalmak isteyeceğiniz ve benimde kalmayı en çok sevdiğim oda kesinlikle görselde gördüğünüz, ''Moon Blue'' adı verilmiş en sempatik ve güzel olan oda. Bu odanın bir haftalık kişi başı fiyatı 8.800 TL. Ama bu otelin 3.600 TL'ya da odası mevcut. Oda fiyatları 1 haftalık bazda kişi başı 3.600 TL'den başlıyor 8.800 TL'ye çıkıyor. Odaya kahvaltı servisi ve 7/24 oda servisi mevcut. Bu otele petlerinizi maalesef getiremiyorsunuz. Burda yemek yine A La Carte. Otopark var ama ücreti günlük 35 Euro'ydu. Size bir kart veriliyor o kartla otoparka giriş çıkış yapıyorsunuz. Belki zam gelmiştir :) Bu otelde de İngilizce'yle iletişim kurabilirsiniz. House keeping yine odanızı mükemmel yapıyor.
*GEZME ve YEME İÇME

Burda Paris'te görmeniz gereken yerleri ve muhakkak yemeniz gereken şeyleri bulacaksınız.
*La Tour Eiffel
İlk öncelikle çok merak edilen bir şey en azından çevrem tarafından. Eiffel'in bilet ücretleri. Eiffel'in bilet ücretleri katlara göre artıyor. 2 kategorili biletleri var. 1. ve 2. kata çıkmak için olan biletler. Yani bu grupla sadece 2. kata kadar çıkabiliyorsunuz. Bu biletlerin fiyatı: Yetişkinler (24 yaş ve üzeri) için 9 Euro (27 TL), young adult grubu (genç yetişkin) için, yani 12-24 yaş aralığı için 7 Euro (21 TL), çocuklar için (4-12 yaş) 4.50 Euro (13.65TL) bilet fiyatı var. Eğer top'ı yani en üst katı ve tüm katları ziyaret etmek istiyorsanız; yetişkinler için 15 Euro (45 TL), young-adult için 13 Euro (39 TL), çocuklar için 11 Euro (33 TL) gibi bir fiyatı var. Bilet sırasını 1.5-2 saat bekliyorsunuz. Bazen daha fazla.Biletten sonra da bir 1.5-2 saat kadar da kuleye çıkmak için beklemeniz gerek.
Katlara nasıl çıkılıyor? İlk iki kata isterseniz merdiven, isterseniz de 50 kişilik büyük asansörlerle çıkıyorsunuz. En üst kata ise doğal olarak, 16-20 kişilik asansörlerle çıkıyorsunuz.
İlk katı 57 mt. yükseklikte, içinde Eiffel'in yapım aşamalarını ve tarihini anlatan çok güzel bir sergi, bir restorant ve 4 tarafta bulunan teras mevcut..
İkinci katı 115 mt. yükseklikte. İkinci kata çıkmak için, birinci katta gezdikten sonra yine bir asansöre binip veya merdivenle çıkıyorsunuz. İkinci katında her katında olduğu gibi bir teras var. Ve bir restorantı var.
Üçüncü ve en görülmesi gereken en üst o sivri katta sadece kare şeklinde bir teras var yüksekliği 276 mt. Burdan tüm Paris'i tepeden ve Paris'in en yüksektek noktasından izliyorsunuz. Anlatılmaz yaşanır. Buraya ikinci kattan bindiğiniz bir asansörle çıkıyorsunuz.

*le Musée du Louvre
Louvre dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesidir. 2013 yılında 10 milyonun üzerinde insan ziyaretine uğramıştır. Her sene artmaktadır. Pazartesi, Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri, sabah 9'dan akşam 18'ya kadar açık. Çarşamba ve Cuma günleri ise sabah 9'dan, akşam/gece 21.45'e kadar açık. Salı günleri müze kapalı. Giriş ücreti herkes için 16 Euro
(48 TL).
Louvre'nin 7 bölümü var. Doğu sanatları, Mısır sanatları, sanat eserleri, desen, resim, heykel, Yunan sanatları. Doğu sanatları bölümünde; eski uygarlıklardan kalma eserler mevcut. Mısır sanatları bölümünde; eski Mısır uygarlıklarından kalma antik eserler var. Sanat eserleri bölümünde; ortaçağdan bugüne kadar olan süslemeler var. Desen bölümünde çeşitli desen çalışmaları, desenler var. Resim bölümünde çok ama çok ünlü ve değerli tablolar bulunuyor. Leonardo da Vinci'nin ünlü tablosu Mona Lisa'da burda. Bu müzeyi tek günde gezemezsiniz. Gezmek için 2 güne ayırmanız gerek.

*Musee d’Orsay
Eğer uzun bir kalma süreniz yoksa, gideceğiniz yerler kısıtlıysa d'Orsay'ye mutlaka gitmelisiniz. Cezanne ve Renoir'nın eserlerinin çoğunlukta olduğu bir müze. Restorantının tavanında bulunan fresk çalışmasından gözlerinizi alamıyorsunuz. Mutlaka gitmeniz gereken bir yer. Giriş ücreti 12 Euro (36TL).
*Müzeler için sadece çok önemlileri yazdım. Tabii ki daha çok müze vs. var. İnternetten araştırabilirsiniz.

*POTTOKA
Geldik yeme-içme tavsiyelerine. Taavsiyelerime küçük ama çok popüler olan Pottoka ile başlayacağım. Küçük ve popüler olmasından kaynaklı önceden rezervasyon yaptırmanız gerekli. Siyah vişne reçelli Basque jambonlu morina rostosunu ve Chipiron'unu denemeden sakın kalkmayın. Kişi başına 30 Euro - 60 Euro (91-180TL) arasında bir rakama çok güzel yemekler yiyebilirsiniz. Benimde favori mekanlarımdandır.

*LE COMPTOIR
Le Comptoir bistro havasında çok keyifli bir cafe-bistro aslında ya :) Çok popüler ve sevilen bir mekan ama önceden rezervasyon yaptırmanız gereken bir yer değil. Yemeklerin çoğunu ünlü şef Yves Camdeborde yapıyor. Yosunlu tereyağında deniz tarağı çok ünlüdür. Gündüzleri cafe akşamları bistro-restaurant tarzında hizmet verir. 15 Euro - 70 Euro (45-210TL) arasında bir rakamla müthiş lezzetler tadıp, çok kaliteli zaman geçirebilirsiniz.
*ALIŞVERİŞ

*Lavinia
Fransa denildiğinde akla ilk gelen itemlardan biride şüphesiz şaraptır. Eğer Fransa'nın ve Dünya'nın ünlü şaraplarından evinize götürmek istiyorsanız Lavinia Paris'te uğramanız gereken tek şarap evi. Şarap dışında şampanya, viski vs. de bulabilirsiniz. 10 Euro'dan başlayıp maximum 100 Euro'ya (30-304 TL) çok kaliteli içkiler bulabilirsiniz. Yani Duty Free'den almak yerine burdan içki almak daha mantıklı gibi geliyor. Duty Free'de alkollü içki limiti 2 tane az alkollü, 1 tane de fazla alkollü 3 tane alabiliyorsunuz. Duty Free'den almak yerine buradan almanızı öneririm.
*Montmartre Ressamlarından Portreniz
Eğer daha orjinal ve kendinize özgü şeyler bakıyorsanız ''Ressamlar Tepesi'' nde karikatür, yağlı boya veya karakalem portrenizi, sevgilinizle veya arkadaşınızla gidiyorsanız ikinizin portresini 20-40 Euro (60-120TL) fiyatına çizdirebilirisiniz.
*Ve gittiğiniz müzelerden vs. küçük hediyelik eşyalardan alabilirsiniz. Bunun yanında Champs-Elysees'de dünyaca ünlü mağazaların storelarına bakmayı da unutmayın :)
Comments